Do Sedmihorek dorazí v sobotu zvláštní cyklista

*  moh - 30.5.2012

Sedmihorky – V sobotu 2.června odpoledne dorazí na počátek lipové aleje poblíž železniční stanice Karlovice -Sedmihorky prazvláštní cyklista. Bude to skulptura od lidového sochaře Ivana Podobského - označovaná jako Věčný vítěz. Odhalená bude na staré a vykotlané lípě. Autor popártového dílka si k němu vymyslel i výstižný podtitul Cíl znamená konec. Dílo odhalí starostka Vlasta Špačková. Ivana Podobského jsme na místě zastihli, jak s kovářem Jaroslavem Válkem z Holenic přivezli „Věčného vítěze.“

Svérázná skulputura bude usazena na zbytku kmene staré lípy z památné aleje. „Paní starostka Špačková mě oslovila, zda bych nevyužil tento zbytek kmene jako podstavec a něco něj nepojednal,“ vysvětluje Ivan Podobský. „ Paní starostka v aleji připravila tři odumřelé lípy, které budou zdobit nějaké sochy. Mně řekla, že by to mělo být něco se sportovní tématikou, ale ještě netuší, co tady v sobotu bude odhalovat,“ směje se na celé kolo Podobský.

Umělec patří do známého rodu Podobských, který je s Českým rájem spojený od roku 1666. Ivan se narodil u Vltavyv Praze a ateliér má v Rovensku pod Troskami. Sám se sám označuje za malíře a lidového sochaře. Dříve spolupracoval se sochařkou Marií Učíkovou ze Semínovy Lhoty i Jiřím Novákem z Hrubé Skály na restaurování různých památek v Českém ráji.

„ Na cyklistu jsem použil moje staré kolo a kovář Jaroslav Válek pak vytvořil postavu Vítěze. A podle toho jak vypadá, cyklista určitě poznal, že není proč a kam se hnát...,“ zamýšlí se nad svým posledním tvůrčím výtvorem Ivan Podobský.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 26.4.2024 4:56:25 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------