Na Turnovsku vznikla nová hodinářská provozovna

*  moh - 29.5.2012

Příšovice – Známý všeuměl - místní kovář a hodinář Břetislav Kolinger si v Příšovicích otevřel novou provozovnu hodinářství. Vznikla v sousedství starší strojírenské dílny, kde má tento známý řemeslník další působiště jako kovář a vyučený zámečník.

„Udělal jsem si tak trochu radost,“ tvrdí vážně Břetislav Kolinger a přitom se rozhlíží po své dílně, kterou už stihnul pořádně zabydlet nejrůznějšími hodinami, budíky a dalšími stroji na měření času. Kolem pracovního stolu má vysoké, hodinářskými šuplíčky zcela zaplněné police a poličky. A jak se pochlubil, v kulatých i hranatých krabičkách ochraňuje poklady - velice titěrné náhradní díly. Jako například ložiska, nepokoje, osičky, kotvy a hlavně ozubená kolečka, pružinky a potřebné podložky… Jednu takovou zvláštní podložku zrovna hledal na opravu dětských závěsných hodin s kukačkou. Podložka musela zajišťovat hodinové ručičky proti uvolnění, ale zároveň nesměla chod stroje nijak brzdit.

“Naše hodinářství je vlastně taková restaurátorská dílna, protože nechceme jen vyměňovat opotřebené díly, ale případně takové součástky na opravu hodin a hodinek i vyrábět. Nejsem hodinář-výměnář, který umí jen vyměňovat baterie nebo řemínky,“ říká přesvědivě pan Kolinger a dává si stranou z očí silné zvětšovací sklo, které vyžaduje práce na malých hodinkách. Na opravu v jeho příšovické dílně už čekají třeba pěkné vyřezávané závěsné hodiny z dílny českého hodináře Gustava Beckera z roku 1905, další bicí hodiny z roku 1935. Už na první pohled jsou to pěkné interiérové kousky…

Pan Břetislav je vyučený zámečník a hodinářské řemeslo dělá 20 roků - z toho se plných osm roků učil. Nikdy však neměl samostatnou hodinářskou dílnu. Jako kovář a zámečník zvládne opravit i věžní hodiny, což je často kovářská práce. Dovede seřizovat zvony, vyrábět hodinové cimbály, jedny z posledních byly pro rekonstruovanou kapli sv. Václava v Turnově Ohrazenicích. Výhodou pana hodináře je velká obrazová paměť, kterou využívá při demontáži neznámých strojů času. Pochlubil se i opravou holubářských hodin, které odměřují délku letu při návratu poštovních holubů. Ze zvláštních unikátů měl původně restaurovat hodiny, které měli sedm ručiček…

S Břetislavem Kolingerem v hodinářské dílně v Příšovicích pracuje - jako pečlivá učnice - jeho manželka. A tak mají čtyři schopné ručičky.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 24.4.2024 16:17:35 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------