Televize NOE natáčela pod Troskami

*  moh - 11.4.2012

Hrad KostHrubá Skála-Rokytnice - Jeden z dokumentárních pořadů věnovaných amatérským filmovým tvůrcům nazvaný KLAPKA s... připravila tato křesťansky orientovaná televizní stanice tentokrát s Jiřím Mohauptem ze Zadní Rokytnice, osady Hrubé Skály. Autorem hodinového dokumentu je scénarista a dramaturg Miroslav Tuščák z Prahy. Do vysílání je připravený na pondělí 16. dubna od 20 hodin.

Během pořadu se objeví ukázky z několika filmů, především dokumentů, které Jiří Mohaupt v posledních letech v Českém ráji natáčí. Například o obnově zvonů v kostelíku sv. Martina v Libuni (Zvony pro Martina), který patří pod duchovní správu rovenského faráře Františka Kocmana. Nejen díky obětavosti otce Františka ale i přispěním věřících a mnoha dobrých lidí z Libuně a okolních obcí se podařilo obnovit zvony, které byly zničeny při válečných rekvizicích. Televize uvede i sběrný dokument o záchraně požárem zničené vzácné barokní zvonice v Železném Brodu - „Zvonice vstala z popela“. Dále se objeví ukázky z filmů „Český ráj v pohybu“, „Stromy umírají ve stoje“ a Miroslav Tuščák nahlédne i do připravovaného filmu o zručném člověku Ladislavu Slukovi, který se v posledních letech stal jakýmsi lékařem starých orchestrionů.

Televizní stanice Noe vysílá na kabelové síti a internetu a jako jediná uvádí celé dokumenty od amatérskýchfilmařů. „V Televizi NOE běží tento cyklus o neprofesionálních filmařích už druhým rokem. A na duben jsem připravil už 39. a 40. díl pořadu,“ vypočítává Miloslav Tuščák. Jako metodik se věnuje celostátní neprofesionální filmové tvorbě v ČR. Pracuje v Národním poradenském centru pro kulturu, příspěvkové organizaci ministerstva kultury. Na FAMU vystudoval dramaturgii a scénáristiku, vydal už několik knížek.

„Po prázdninách bude mít KLAPKA s … jinou strukturu. Pořad už nebudou provázet dvě postavičky loutek ale dva zkušení tvůrci - filmaři Petr Baran a porotce filmařských soutěží Emil Pražan. Bude tam i prostor pro technické záležitosti filmařů, takže pořad bude aktuálnější a více se přiblíží k obsáhnutí této rozsáhlé zájmové aktivity,“ vysvětluje televizní autor.

Česká republika se může pochlubit velkým zázemím amatérských tvůrců a mezinárodními úspěchy. Vždyť během roku se představí na různých soutěžních (140) přehlídkách na 700 tvůrců. Objevují noví a mladí lidé, někteří z nich se pak dostanou i na profesionální dráhu. Nechtějí se sice organizovat, ale zúčastňovat soutěží a pracovních setkání. Často potom studují na filmařských školách. Miroslav Tuščák uvádí i mladou Olgu Špátovou, která prošla amatérským obdobím.
(red)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 15:59:56 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------