Jak jsem si přivezl Pochvalu a Myslivce

*  moh - 28.2.2012

Ústí nad Labem - Český rájO víkendu (17.-18.února) skončila v Ústí nad Labem STŘEKOVSKÁ KAMERA - první letošní celostátní přehlídka amatérského filmu s mezinárodní účastí. Přivezl jsem si od Labe zvláštní cenu - Pochvalu a k tomu lahev pravého Starého myslivce ( věnoval ústecký sponzor) a ještě balíček čistých DVD. Porota tak ohodnotila můj starší film o záchraně požárem zničení barokní zvonice v Železním Brodě. Druhý film – obrazová koláž o Českém ráji tříčlenná porota ale dost zkritizovala...

Není to zrovna sláva , ale jen malý úspěch... Hlavně proto, že v tamním Národním domě je vždycky velká tlačenice úspěšných filmařů. Střekovská kamera se pyšní už 45. ročníkem. I v současné úsporné a škrtací době, organizátoři hradí přijatým autorům většinu nákladů, tj. dopravu, ubytování i stravu.

Soutěž má velkou tradici a plynule přechází z původních klasických filmových formátů , jako byly analogové osmičky, superosmičky či šestnáctky. Přes první magnetické záznamy formátů VHS se dnes tvorba filmařů ustálila na digitálních záznamech na koučcích DVD. Celkem se po dva dny promítalo 41 filmů, dokumentů, reportáží, hraných i animovaných filmů. Zvláštní skupinou jsou pokusy autorů spíše jakési tvůrčí záblesky o délce (stopáže) do jedné minuty, které přinášejí úsměv a odlehčení v sále. DRUHÝ autor z našeho Libereckého kraje Marcel Švertšal soutěžil s divácky náročným experimentem surrealistického charakteru -Atomic Fish. Tvůrce pracoval s náznaky, jinotaji atp.

Hlavní cenu získala ústecká autorka Alena Krejčová (byly jen dvě filmařky), která se pustila po stopách válečného deníku svého dědy z první světové války na italské frontě. Formálně a filmařsky dobře odvedená práce tvůrčího rodinného kolektivu. Pražský autor Jaroslav Nykl podal opět důkaz o tom, že je dnes naším nejlepším animátorem. Pohádka tentokrát o mravenečkách byla opět výtečnou animací. Za ní sklízí autor i zahraniční ceny. Německý autor Dietmar Schurtz přivezl z Berlína Vedlejší výdělek, kdy se převlečené ženy – erosenka a dopravní policistka dělí o pokuty vybrané na řidičích, zavivších na zákazu zastavení. Amatérské filmaře nyní čeká v květnu krajská soutěž s postupem do národního kola v Ústí nad Orlicí.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 8:03:43 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------