Nad Rváčovem se nesl hlas zvonu

*  moh - 2.10.2011

RVÁČOV – Za velké účasti veřejnosti se ve středu 28. září přesně v 17 hodin znovu rozezněl v tamní osadní zvoniče zvon Václav. Všem lidem zvěstoval novinu, že se bude pravidelně ozývat ve sváteční a nedělní poledne. Zásluhu na tom mají členové sboru dobrovolných hasičů(SDH) a Městský úřad v Lomnici nad Popelkou, který nejdříve finančně podpořil rekonstrukci přibližně stoleté zvoničky. Zvon nese jméno Václav a pochází ze zvonařské dílny Šidlikovských z Lomnice nad Popelkou.

Jako první bronzový zvonek rozezněl Martin Pýcha, asistovali mu budoucí zvoníci Ladislav Špidlen a Luděk Vejnar ze Rváčova. Oba zvoníci se budou střídat. Jak v uvítací řeči zmínil místostarosta SDH Ivan Rutkovský, původně byla ve Rváčově zvonička dřevěná. Základ tvořily tři zkřížené trámy se stříškou a zvonem. Stála z druhé strany nedaleké Těhníkovy hospody a povinnosti zvoníka měl vždycky hostinský. Zvonil svérázně – zvonek totiž rozhoupával pomocí lana protaženého větracím oknem.

Dobré slovo na cestu obnoveného zvonění pronesl lomnický farář Evermond Jan Sládek. Ještě před zavěšením do zvoničky byl zvon restaurován a při nedělní bohoslužbě farářem Sládkem i požehnán. Za městský úřad se přišel podívat a pogratulovat domorodcům místostarosta Josef Šimek.

Jak mně potvrdil starosta místních hasičů Leoš Hájek, o celkovou opravu zvoničky se zasloužilo několik lidí. Manželky pak připravily malé pohoštění, nápoje byly také z vlastních zdrojů.

Ještě jeden údaj je zajímavý, železné srdce zvonu je ze starého zvonu, který za II.světové války zabrala německá branná moc pro válečné účely. Zvon ve svém hlavním zvuku zní v a – tónu.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 27.4.2024 6:39:27 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------