Restaurátoři objevili v kapli sv. Anny malbu Klanění pastýřů

*  moh - 21.9.2011

Vyskeř – Hůra : Pomocí pinzet a chomáčků tkaniny napuštěné do vaječné emulze dočišťují restarátoři objevené malby na stěnách kaple sv. Anny. Pod rukama jim tak postupně ožívá rozměrná a poměrně zachovalá - patrně olejomalba s výjevem Klanění pastýřů. Je to zajímavý objev, který umožnila probíhající celková rekonstrukce kaple a odstranění různých nátěrů a výmaleb.

Před restaurováním a opravami kapličky byly vnitřní stěny kaple pojednány naivními výjevy zachycujícími pověst o vzniku této kaple na vyskeřské Hůře. Budoucí návštěvníci budou jistě mile překvapeni.

„Odhalený obraz má tak dva metry na šířku a na výšku asi metr čtyřicet,“ vypočítává restaurátorka Eva Skarolková – Stuchlíková a ještě dodává, že v levé části této olejomalby našli ještě starší přemalovaný motiv- patrně sv. Filomény. „ Ten výjev necháme ale zakrytý, protože větší obraz je výrazově bohatší.“

Na lešení s restaurátorkou ještě pracují dva muži- Dušan Černý a Zdeněk Novotný. Vedle oltáře se jim podařilo odkrýt malby zachycující sv. Jáchyma a sv. Josefa. V kapli je tedy na stěnách ztvárněna celá užší svatá rodina...
Otazníky ještě vyvolává autor objevených výjevů – malíř Charousek – neúplný je také letopočet . .33. To bude ještě předmětem dalšího zkoumání. Hlavní oltářní obraz Sv. Anna vyučuje P.Marii je signován Jáchym Žídkem ze Železného Brodu.

Od Evy Skarolkové se ještě dovídám, že vaječná emulze lépe změkčuje a uvolňuje zbytky starých maleb. S obnovou by mohli být hotovi do konce října. V závěru roku by se mohla uskutečnit první bohoslužba, slavnostní svěcení napřesrok.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 10:08:55 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------