Hodinář Kolinger rozchodil v Ohrazenicích starý stroj

*  moh - 13.9.2011

OHRAZENICE – Když obec nedávno nákladně opravovala kapli sv. Václava, obrátil se bývalý starosta Ing. Josef Bečka na Břetislava Kolingera z Příšovic, zda by neopravil ve věžičce starý hodinový stroj. Ten už byl spoustu let mimo provoz.


Nahoře bylo málo místa, a tak se hodiny spustily dolů. Ovšem otvor ve stropu byl tak malý, že se musely různě naklánět a po laně spustit dolů. Dva lidé všechno jistili na lanech. V dílně se potom celý kovářsky zpracovaný stroj rozebral a opískoval. Ručičky na cifernících oživilo pravé zlato.

"Vyměnil jsem bronzová ložiska a všechno, co bylo nutné. Mého předchůdce jsem na stroji nezjistil, protože kovář si tam žádnou firmu neudal. Možná, že by se našel v kronice obce...“

Kaple v Ohrazenicích se stavěla v letech 1815 až 1820, takže stroj pamatuje už 200 let... Hodiny pohání trojice 40 kg těžkých závaží, která musí dvakrát týdně natáhnout zaměstnanec úřadu.

Pan Břetislav na sebe ještě uvedl, že se v hodinářství postupně naučil všechno sám, teprve po 18 letech se rozhodl, že absolvuje odborné učiliště, aby měl potřebný výučný list.

„Můj otec byl umělecký kovář a vyučený zámečník, takže jsem po něm asi podědil cit pro materiál, zručnost jemné mechaniky, a také dobré nápady atp.

Současně s věžními hodinami restauroval Břetislav Kolingerv ohrazenické kapli také starý zvon, který zázrakem přežil všechny válečné rekvizice.To už je ale jiná kapitola.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 24.4.2024 10:43:45 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------