J. Mühl: Opravil jsem rozhlednu na Táboře

*  moh - 6.9.2011

Lomnice nad Popelkou – Pečlivě restaurovaný model známé Tichánkovy rozhledny na hoře Tábor se stal hlavním exponátem nové výstavy otevřené v Městském muzeu a galerii v Lomnici nad Popelkou. Devastovaný model dal dohromady Jiří Mühl z Brda u Staré Paky. Skutečné kamenné rozhledně bude za pár dnů sto let, a tak muzejníci k výročí sehnali všechno, co se o rozhledně sehnat dalo. Z nedělní vernisáže se jen omluvila vnučka iniciátora stavby herečka Věra Tichánková z Prahy.

„Přibližně 200 hodin jsem věnoval rekonstrukci toho starého modelu,“ svěřil se Jiří Mühl a přitom rukou názorně odkryl přední stěnu chaty a pokračoval:

„Ten model je dost podrobně propracovaný. Třeba se podívejte, jak jsou uvnitř v kavárně pěkně vyvedené malé stolečky se židlemi a dokonce kavárenský klavír. To samé uvidíte, když odkryji jednu ze stěn vysoké rozhledny. To je zase vidět schodiště i jeho osvětlení. Dost věcí už v modelu scházelo nebo bylo zteřelých, tak jsem je musel znovu vytvořit,“ pochlubil se Jiří Mühl.

Jeho pečlivou práci si pochvaloval ředitel muzea Jan Drahoňovský: „Je to všeuměl a má moc šikovné ruce.“ V muzeu už oživil řadu betlémů a vloni model lomnické sokolovny. Model Tichánkovy rozhledny a sousední Hornychovu chaty sestavil učitel Václav Hák, ml. asi před 80 léty. Ještě s prokuristou spořitelny Sudkem.

Na vernisáž se přišel podívat také Jaroslav Sobota, stavitel z Jičína, který před několika lety zašlou rozhlednu s chatou koupil a postupně zachránil. Na výstavě mu za obnovu významné turistické základny Lomnicka poděkoval starosta Lomnice n.P. Vladimír Mastník.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 5:36:27 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------