Varhaníci obohatili hradní atmosféru

*  moh - 28.8.2011

Valdštejn – Poslední prázdninová sobota (27.8.) se na hradě Valdštejně nesla v duchu vrcholícího léta. Zatímco předhradí a místní restauraci okupoval pestrý peleton žíznivých závodníků na starých bicyklech, v klidu starého hradu si řekli své Ano novomanželské páry z blízka i přespolní.

Kastelán Ladislav Koucký stačil prodávat lístky, dirigovat velké skupiny svatebčanů a ještě lákat k prohlídce další návštěvníky. A do toho všeho se z hradní kaple nesly po celý den tóny starých varhan. To si čtveřice varhaníků vymyslela uspořádat tady jakýsi hudební maraton.

„My tomu dnešnímu muzicírování říkáme varhaní maraton,“ svěřil se hlavní iniciátor Radek Rejšek a dodal, že snahou jejich počínání je, aby návštěvníci hradu a kaple měli možnost slyšet hlas tohoto královského nástroje a současně ocenit akustiku kaple sv. Jana Nepomuckého. “ Stařičké – více než stoleté - varhany od pražských varhanářů, přenesené sem z devastovaného katolického kostela v Solci u Mladé Boleslavi si libovaly. Čím se více se na ně hraje, tím lépe pro nástroj...

Varhany jsou v malém prostoru do kaple jejich zvuk procházel větším oknem nad oltářem. Radek Rejšek se vždy vyklonil a uvedl v okně varhaníka a jeho skladbu. Se zájmem barokní hudbě naslouchalo i osm kamenných světců místního lapidária.

Postupně se na kůru představila právnička a chrámová hráčka Julie Janatová z Prahy, Pavla Jůzová, varhanice několika pražských kostelů, Pavel Marek varhaník z Kladna a redaktor odborného časopisu a ještě Miloslav Pošvář - varhaník z Chrudimska. Zahrál si i sám Radek Rejšek, který ještě stihnul v poledne rozhoupat zvon v sanktusní vížce. Pan Radek je na zvonění odborník, je diecézní kampanolog a pro rozhlasovou stanici Vltava už několik let natáčí hlasy českých a moravských zvonů...
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 20.4.2024 12:29:55 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------