Sympatický umělec prověřil sobotecký chrámový nástroj

*  moh - 11.8.2011

SOBOTKA - Náročnou improvizaci na téma skladby Franze Liszta si vybral pro své vystoupení na festivalu varhaní hudby v Sobotce mladý varhaník Přemysl Kšica(*1981) z Prahy. Koncert se uskutečnil v děkanském kostele sv. Maří Magdaleny během nedělního (7.8.2011) odpoledne. X. ročník Varhaního festivalu Sobotka připravila ředitelka tamního kůru Zdenka Nečesaná.

Zd. Nečesaná koncert sama uvedla, některé party na královský nástroj také v úvodu zahrála. O Přemyslu Kšicovi se pochvalně vyjádřila, řekla, že patří mezi současné nejlepší naše varhaníky. Kšica improvizoval na téma : Fantazie a fuga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam od německého skladatele F. Lizsta . Ukázka byla názorným dokladem intepretačního umění mladého varhaníka. Skladba svým pojetím rovněž ověřila zvukové i barevné možnosti chrámového nástroje. „Je to v Sobotce už desátý ročník, tak jsem proto volil tuto velkolepou skladbu“, svěřil se po koncertu Přemysl Kšica. „Jsou tam jak nejsilnější fortissima, tak i nejjemnější pasáže, kde se ty hudební plochy vyvíjejí líbezně“.
Přemysl Kšica si vysloužil velký potlesk. Pochválil ho i sám sekretář vikáře P. Zdeněk Maryška.

Sám o sobě ještě pověděl, že na varhany hraje 14 let, v současnosti je varhaníkem v pražském chrámu P. Marie Sněžné na Jungmannově náměstí . Přemysla Kšicu už znají posluchači v Bakově, Kosmonosích a Mladé Boleslavi, kde hrával v katolických chrámech. Varhaní festival v Sobotce ukončí varhaním koncertem právě sama Zdenka Nečesaná vystoupí v neděli 21. srpna opět od 16 hodin.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 5:48:58 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------