Dromader se předvede divákům v Mladé Boleslavi

*  moh - 16.6.2010

Hoškovice - Ukázku požárního zásahu ze vzduchu si chystá pro diváky sobotního leteckého dne v Mladé Boleslavi Vladimír Pavlata. Turnovský šéfpilot společnosti BETA AIR přiletí nad letiště se svým starším strojem polské výroby s typovým označením PZL M18 A Dromader. Z jeho nádrže potom nad travnatou plochou tamního letiště "rozpráší" ve vteřinách přibližně tunu vody. Pro větší divácký efekt by měla být hasicí voda obarvena neškodnou látkou.

Společnost BETA AIR, společnost pro letecké služby z Turnova je součástí celorepublikového systému Letecké hasičské služby, která pomáhá pozemním jednotkám hasičů s likvidací hlavně velkých lesních požárů. Vedle toho zdejší piloti hlídkují nad rozsáhlými lesními porosty čtyř sousedících krajů. Tato státní zakázka je uzavřena na tři roky.

Podle informací Vladimír Pavlaty se stejným strojem a mechanikem absolvovali podobnou ukázku již v sobotu 12. června na velkolepých Hasičských slavnostech v Litoměřicích. "Vodu jsme nabrali do nádrže na roudnickém letišti a mokrý náklad jsme pak před diváky vypustili do Labe," uvedl Pavlata. Potom se už Dromader opět vrátil na svoji základnu na letišti v Hoškovicích u Mnichova Hradiště. Další letadla má společnost ještě na letišti v Mladé Boleslavi.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 27.4.2024 7:23:25 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------