ROK 2010 JE ROKEM ALBRECHTA Z VALDŠTEJNA V ČESKÉM RÁJI

*  Talli - 19.4.2010

Tisková zpráva 09/2010, vydána 16. dubna 2010

V roce 2009 uplynulo 850 let existence rodu Waldstein – Wartenberg. Jedním z nejvýznamnějších a nejznámějších členů rodu byl Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, který zanechal nesmazatelné stopy v historii České země. Součástí mocného frýdlantského panství tohoto generalisima císařské armády byl také dnešní Český ráj, který je nyní základem putování „Po stopách Albrechta z Valdštejna“. Turisté navštěvují hrady, zámky a města, která nechal Albrecht z Valdštejna vybudovat v Českém ráji, Máchově kraji, Lužických horách, Praze, Chebu i v německé Žitavě. V rámci motivační hry mohou zájemci poznávat historii, účastnit se kulturních akcí, sbírat razítka do mapy a jako odměnu získat audienci u samotného vévody.


V Českém ráji jsou do putování zapojena následující místa: město a zámek Mnichovo Hradiště, hrad Valdštejn, zámek Sychrov, zámek Dětenice, zámek Hrubá Skála, město Jičín, hrad a zámek Staré Hrady. Mnohá z nich v průběhu roku 2010 hostí kulturní akce s valdštejnskou tématikou, kde se mohou návštěvníci setkat s dobou a osobností tohoto významného vojevůdce.

Nejvýznamnější valdštejnskou akcí v regionu jsou květnové Valdštejnovy slavnosti v Jičíně. Valdštejnovy slavnosti se konají jako bienále ve Frýdlantu a v Jičíně a navazují na slavnosti, které se konaly v roce 1934 u příležitosti třístého výročí Valdštejnovy smrti.

Kulturní akce a celoroční putování jsou základem nabídky pro příznivce historie, kultury a zážitků s názvem „Po stopách Albrechta z Valdštejna 2010“, kterou připravilo Sdružení Český ráj ve spolupráci s Městem Jičín a dalšími partnery. Cílem je připomenout uplynulé výročí rodu Valdštejnů, osobnost Albrechta z Valdštejna a upozornit návštěvníky regionu na existenci motivační hry.

Při této příležitosti bude vydán plakát s přehledem akcí, které budou současně zveřejněny na internetových stránkách www.albrechtzvladstejna.cz. Zároveň vydají Sdružení Český ráj a Město Jičín stolní deskovou hru „Cesta za slávou“, která je věnována právě osobnosti Albrechta z Valdštejna a papírovou vystřihovánku ve tvaru vojenské přilbice. Stolní hru a vystřihovánku bude možno zakoupit si společně s brožurou k putování na informačních centrech v regionu, na vybraných místech v rámci putování a v elektronickém obchodu na stránkách www.cesky-raj.info.

Akce s valdštejnskou tématikou v Českém ráji 2010:

- 12. – 13. 5. – Presstrip Královéhradeckého kraje
Presstrip pro české, holandské a polské novináře. Prohlídka Jičína s vévodou Albrechtem z Valdštejna, prezentace nabídky s valdštejnskou tématikou v Českém ráji.

- 22. 5. – Putování na Valdštejn
Turistický pochod z Jičína, Turnova, Sobotky a Rovensko pod Troskami s cílem na hradu Valdštejn, kde bude při prohlídkách osobně přítomen vévoda Albrecht z Valdštejna.

- 28. – 30. 5. – Valdštejnské slavnosti v Jičíně
Tři dny plné oslav a událostí spojených s dobou Albrechta z Valdštejna. Celé město – zejména náměstí, park a Lodžie – ožije slavnostmi, které navazují na slavnosti v roce 1934 u příležitosti třístého výročí Valdštejnovy smrti.

- 1. 7. – 31. 8. – Prázdninová nabídka v Jičíně
Prohlídky památek Jičína s kostýmovaným průvodcem, prohlídky Valdštejnské lodžie s průvodcem.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 2:29:05 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------