Seniorky v Bělé připravily pěknou zábavu

*  moh - 2.3.2010

Bělá u Turnova - Několik týdnů trvaly přípravy na maškarní taneční zábavu, která v místním Domě s pečovatelskou službou vypukla po obědě ve středu 24. února. A zájem o ní pak překonal všechna očekávání organizátorek. Nestačily ani originální ozdobné vstupenky, ani připravené stoly a židle. Za přípravou zábavy bylo vidět hlavně ženy, obyvatelky domova.

Zdena Macháčková co by Karkulka roznášela pozornost od obecního úřaduJednou z organizátorek taneční veselice byla mimo jiné Jitka Kejhalová. Seděla u vchodu do společenské místnosti a vítala s úsměvem přicházející návštěvníky. Současně jim prodávala osobité - třeba háčkované a jinak tvořivě vyvedené "vstupenky." Její poklady však postupně mizely, stejně jako ubývalo místo u připravených stolů. Nakonec si velký zájem návštěvníků vynutil sehnat a donést další židle a stoly. Zájem se pobavit a setkat s přáteli totiž projevili i četní sousedé z Bělé a okolí. "Máme také připravenou pěknou tombolu," pochlubila se paní Jitka a dodala, že vlastně u nich vyhrává Na parketu se představily i jiné povedené maskykaždý zakoupený lístek. V tombole čekalo na výherce 84 úhledně zabalených balíčků.


O dobrou náladu se staral neúnavný harmonikář Josef Šorm. Chvíli hrál u své aparatury, která mu k harmonice ještě dodávala rytmickou sekci, chvílemi chodil mezi stoly anebo - spolu s tančími páry - zpíval na přání všechny známé melodické a důvěrně známé písničky z jejich mládí.

Druhá Jitka, tentokrát paní Rozsmanová, se zase starala o přísun občerstvení a různých dobrot. Také nabídku sladkého a slaného pečiva, doplněné kávou a třeba i svařeným vínem Jitka  Kejhalová vítala u vchodu návštěvníky originálními vstupenkamizajistily ženy z vlastních zdrojů. Peklo se snad v každé domácnosti. Úsměv a dobroty přinášela hostům trochu odrostlejší Karkulka v podání Zdeny Macháčkové. V malém košíčku měla sladkou pozornost od Obecního úřadu v Mírové pod Kozákovem.

Zpívalo a tancovalo se až do večera. Hodně se také vzpomínalo. Vždyť si obyvatelé Domu s pečovatelskou službou v dubnu připomenou, že už tu bydlí šest let. Dvoupatrová budova zásluhou obecního úřadu nabídla lidem v seniorském věku klidné a pohodlné bydlení. A většina dnešních obyvatel tady žije už od počátku. "Já se přestěhovala přesně 20. Harmonikář Josef Šorm to vzal pořádně od podlahydubna z nedaleké Chutnovky," vzpomíná si ještě Jitka Rozsmanová. "Bydlela jsem až nahoře u lesa, a když mi zemřel manžel, byla jsem za nabídku garzoniéry - tady v Bělé - moc ráda."

Celkem je tu 36 bytů, z toho pro jednotlivce 26 vybavených garzonier. Hodně se vzpomínalo také na první vedoucí Dagmar Horáčkovou, která dovedla vytvořit hned od počátku příjemné prostředí, které dalo obyvatele dohromady. Také poslední taneční zábava se vydařila, a tak kronikář Josef Konopka, bude mít další obsáhlý zápis.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 14:24:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------