Znovuobjevení malíři Lomnicka.

*  Talli - 22.1.2010

Ve výstavní síni městského muzea bude ve dnech 10. února až 14. března připomenuta tvorba lomnických výtvarníků starších generací, kteří tvořili od 19. století do druhé poloviny 20. století. Sice práce řady z nich zdobí nejednu místní domácnost, ale mnozí upadli, ač nezaslouženě, do zapomnění.

Snahou pracovníků muzea je oživit vzpomínky na tyto umělce, jenž někteří z nich dosáhli nejenom akademických titulů, ale i pozoruhodných úspěchů. Počet těchto umělecky zaměřených tvůrců na Lomnicku je skutečně pozoruhodný a výčet udivující – J. Podlipný, J. Rudolf, J. Cerman, V. Cerman, A. Fischer, A. Šulcová, V. Hanuš, P. Korbelář, Č. Sucharda, V. Pšenička, J. Junek a Z. Jiřišta. Seznam jmen není jistě konečný.

Tvorba některých z výše uvedených autorů byla všestranná, někteří se úzce specializovali na daná témata, např. první tři z uvedených malovali především náboženské motivy, na obrazech V. Hanuše najdeme v mnoha případech postavy koňů v souvislosti s různými historickými náměty především z období husitství. U Pavla Korbeláře, Viléma Pšeničky a Čeňka Suchardy nalezneme velké množství krajinomaleb, u Suchardy též různá zátiší v mnoha variacích. Byl to také ve své době jediný lomnický výtvarník, který se dokázal uživit pouze malováním. Množství obrazů, jenž máme k dispozici, je od různých autorů značně nevyvážené. Mnozí jsou v muzeu zastoupeni desítkami děl, od některých pouze jedním jediným, což je případ A. Šulcové, od které vlastníme květinové zátiší a A. Fischera, jehož zdařilý portrét matky visí v galerii oblastních výtvarníků.

Přes rozsáhlý sbírkový fond muzea bychom uvítali ze strany veřejnosti krátkodobou zápůjčku obrazů vyjmenovaných autorů po dobu konání výstavy. Vaše vstřícnost napomůže i k zmapování tvorby výtvarníků Lomnicka. Tuto nabídku mohou majitelé malířských prací využít také k případnému komisnímu prodeji. Zájemci, hlaste se, prosím, v kanceláři muzea nebo na telefonním čísle 481 671 872.

Výstavu nazvanou „Znovuobjevení malíři Lomnicka“ můžete navštívit až do 14. března 2010.

Mgr. Jan Drahoňovský ředitel muzea

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 12:22:57 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------