Rok 2009 byl v Českém ráji mírně chladnější

*  moh - 13.1.2010

Josef Konopka je ve svém věku všemožně aktivní. Meteorologie a pozorování i živé přírody je velkým koníčkemTurnov - Uplynulý rok 2009 byl z dlouholetého srovnání o 0,1° Celsia chladnější než jsou průměrné roční teploty pro tuto část Českého ráje. Vyplývá to z posledních meteorologických záznamů Josefa Konopky (82 r.) z Bělé u Turnova. Rozdíl to však není významný.

„Roční průměrná teplota vloni dosáhla +7,7 °Celsia,“ vysvětluje Konopka, který se sledování přírody a zvláště pak meteorologickým projevům ovduší věnuje desítky let. A ke Ničivá vichřice prošla Českým rájem. Například v červenci polámala desítky stromů v aleji pod Troskami a podél Libuňkysvým posledním výsledkům ještě dodává komentář, že to byl rok s hodně nevyrovnaným počasím.

„Zaznamenal jsem u nás v Bělé mrazy až –23°Celsia a také vedra s teplotou +33 stupňů. Někdy byly změny velmi rychlé, což pozoruji zejména v posledních letech. Také se nám nevyhnuly některé přírodní pohromy, vichřice a někde i povodně. Například na Turnovsku dvakrát řádila vichřice, která způsobila velké škody v lesích. Bouřky nás provázely ve 33 dnech,“ hodnotí svá loňská pozorování amatérský meteorolog.

Jak už RAJNET dříve uvedl, Josef Konopka dnes s manželkou žije v Domově s pečovatelskou službou v Bělé u Turnova. Tam si venku před domem také vytvořil pozorovatelské stanoviště. Naměřené údaje potom srovnává s teploměry umístěnými poblíž rodinného domku v nedaleké Stebni, kde dříve trvale žili. Vnímavý člověk a zkušený pozorovatel si zápisky vede velmi pečlivým způsobem už od svých 15 let. Úhledým písmem a tabulkami popsal desítky linkovaných sešitů. V poslední době si k této své činnosti ještě přidal práci kronikáře domova.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 7:35:58 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------