Děkan Oldřich Kolář vysvětil dva nové zvony

*  moh - 13.12.2009

Železný Brod - Tři údery do zvonu, oblaka vonného kadidla a společně odříkávané modlitby provázely v neděli 13. prosince 2009 dopoledne svěcení dvou nových zvonů. V kostele sv. Jakuba Většího se přibližně po roce opakoval výjimečný obřad, který postupně vrátí do starobylé zvonice nad Jizerou další - za druhé světové války rekvírované zvony.

Obřad byl součástí sváteční adventní bohoslužby, kterou vedl jako host děkan Zvoník V. Hlubůček a zvonař P.R. Manoušek při loňském svěcení velkého zvonu se jménem Jakub. Ten jak známo nahradil požárem zničený historický zvon z roku 1497Římskokatolické farnosti v Jablonci nad Nisou otec Oldřich Kolář. Za úřad města se přišel podívat místostarosta Tomáš Rezler s tajemnicí Jarmilou Fidlerovou.

O vlastní vysvěcení obou nových zvonů se postaral otec Oldřich ještě v doprovodu šesti ministrantů. Vonnými pryskyřicemi nejdříve okuřoval připravené zvony a potom připojil přání. "Ať se hlas zvonů dotkne lidských srdcí a rozezní je, ať mají účast na radostech a žalostech svých bratří a sester, a spěchají do chrámu, aby se tam setkali s Tebou, a naslouchali Tvému slovu..."
Železnobrodský farář Jan Jucha v určitých intervalech udeřil do stěny menšího z obou Děkan Oldřich Kolář při svěcení s kaditelnicízvonů, který si nese jméno sv. Václav.

Děkan Kolář se následně přítomným přiznal, že to byla pro něj významná událost, vždyť osobně se ke svěcení zvonů dostal za dobu svého kněžského působení vůbec poprvé. Ani na své jablonecké farnosti k tomu neměl zatím příležitost.

Už příští týden ve středu 16. prosince budou zvony vyzdviženy a upevněny do starobylé zvonice. To si přijede udělat sám zvonař Petr Rudolf Manoušek. Zvoník Vladimír Hlubůček ještě dodal, že se všechny tři nové zvony rozezní nad Železným Brodem na Štědrý den v poledne.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 5:36:58 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------