Nové zvony mají zpoždění

*  moh - 30.11.2009

Otec František při čtení slova božího během adventní mše v kostele sv. JosefaHrubá Skála - Několik turistů a rekreantů se přišlo podívat na sváteční bohoslužbu v sobotu 28. listopadu v kostele sv. Josefa na Hrubé Skále. Mši svatou od 15,30 hodin sloužil otec František. Farář přítomným vysvětlil, že mše má nedělní platnost, a tak byla vlastně první adventní. Adventem začíná i nový církevní rok. Duchovní sloužil mši v bílém ornátu s vyšívanou fialovou štolou, kteráž to barva přísluší právě době adventní. Stejnou barvu pokrýval i oltářní stůl.

Jak je známo, František Kocman pečlivě usiluje o obnovení zvonového inventáře ve svých Kostel sv. Josefa na Hrubé Skálefarních katolických kostelích. Je to proto, že mnohde stále ještě nejsou zaceleny rány z válečných rekvizic bronzových zvonů. Už vloni se faráři podařilo s podporou dárců doplnit zvony v kostele sv. Martina v Libuni. Nyní se chce společně postarat o zvony právě na Hrubé Skále a v kostele sv. Jiří v Přáslavicích. Na pořádání sbírky získal povolení od obecních úřadů v Karlovicích a Hrubé Skále.

Vnitřek barokního zvonu z kostela sv. Jiří v Přáslavicích ukazuje na stupeň jeho opotřebení"Mám už od dobrých lidí i věřících dohromady asi 334 tisíc korun," svěřil se nám správce farnosti. "Zvony už měly být odlity u zvonaře Josefa Tkadlece v Halenkově na Vsetínsku. Praskla mu ale pec, a tak mi zvonař slíbil, že do konce března budou zvony hotové. Doufám, že se mu podaří dodržet slovo, " říká starostlivě farář Kocman. Na ulití bude částka stačit, další peníze si vyžádá tradiční upevnění zvonů do dubových hlavic a instalace jejich elektrického pohonu.

V kostele sv. Josefa jsou sice funkční tři zvony, ale dva do společného souzvuku moc neladí, protože sem byly jen dočasně umístěny. V Přáslavicích jsou v činnosti dva historické zvony z roku 1717, které budou sbírkou doplněny o rekvírované. Při vyzvánění se potom budou cenné barokní zvony více šetřit.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 14:47:24 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------