V Bělé vyměnili kronikáře

*  moh - 7.11.2009

Oba kronikáři si vyměnují zkušenosti, jak psát a vůbec tvořit kronikuBělá u Turnova - K výměně kronikářů došlo v Domě s pečovatelskou službou v Bělé u Turnova. Zkušená kronikářka Hana Benešová předala tamní kroniku dalšímu obyvateli domu - Josefu Konopkovi. Bude v dobrých rukou, protože Josef Konopka si vede delší dobu souběžně i vlastní malou kroniku. Důvodem změny je fakt, že manželé Ivan a Hana Benešovi se z rodinných důvodů vrací bydlet do Prahy.

Tamní kronika má velmi dobrou úroveň, snad i proto, že její autorka byla před odchodem na zasloužený odpočinek dlouholetou redaktorkou Státního pedagogického nakladatelství v Praze. Manželé Benešovi žijí v domě seniorů už od jeho slavnostního otevření, tj. od roku 2004.

"Moje kronika má už skoro stovku stránek", pochlubila se paní Hana. V kronice jsou nejen rukou a úhledným ženským rukopisem psané výstižné texty, ale je tam i dost fotografií z nejrůznějších společných akcí seniorů, které jsou tu skoro každý týden. Nejsou tu však kreslené obrázky, což by se dalo čekat. Manžel Ivan - mimochodem prasynovec prezidenta Edvarda Beneše - měl v domově malý ateliér, kde se věnoval svému velkému koníčku - malování. "No vodovkama by malovat nešlo, protože ty kresby se hned rozpíjejí," vysvětlila s úsměvem kronikářka. "Takže jediná ilustrace je v kronice od mě," dodala paní Hana.

Ukázka z jedné pestré stránky kroniky je plná fotografií.Své záznamy si kronikářka nejdříve psala v bodech rukou a na nečisto. Když pak měla volný čas, tak zprávy do kroniky úhledně přepisovala a přitom je současně ještě škrtala a dál upravovala. "Většinou, když jsem usínala, tak jsem náhodou přišla na potřebnou formulaci, kterou jsem si ihned zapsala."

Nový kronikář Josef Konopka (81 r.) žije v Bělé se svoji manželkou také od samého počátku. Je známým a dlouholetým pozorovatelem přírody i počasí. Dopisoval do řady regionálních tiskovin a podklady nabízel i ornitologu CHKO Český ráj Zdeňku Mrkáčkovi. Aktivně se zúčastňuje všech akcí, nezkazí žádnou srandu, takže kronika je opět v těch správných rukou.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 23.4.2024 9:35:04 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------