V Rokytňáku se vařila voda

*  moh - 31.10.2009

Hrubá Skála - Rokytnice - Metráky kaprů a kapříků vydal rybářským profesionálům z Březiny známý Rokytnický rybník v Českém ráji. Po nedávné celkové rekonstrukci hráze a vypouštěcího zařízení to byl v úterý 27. října už druhý výlov. A voda se pod novým požerákem rybničnou havětí skutečně vařila.

Už od časného mlhavého rána si desítka mužů ze střediska Březina - Rybářství v Chlumci Výlov Rokytňáku je v plném proudunad Cidlinou - stavěla na hrázi a hlavně pod ní tradiční nádobíčko. Na kádiště putovaly čtyři velké kádě na třídění ryb, různé vaničky, brakovnice, sítě, podběráky, na hladině si plula hliníková pramice a nakonec do vody sjel i traktor s mechanickou rukou. Baštýř vodu z Rokytňáku už pár dnů vypouštěl a její zbytek tak vytvořil v lovišti rezervoár plný různých druhů ryb. Sami rybáři byli k výlovu vystrojeni do vysokých brodících kalhot tzv. prsaček a gumových plášťů. Hlavu jim zdobily známé a slušivé plstěné zelené kloboučky.

Rytmus samotného výlovu Rokytnického rybníka určoval příjezd a objem komor velkého nákladního automobilu, které rybáři postupně naplňovali živou a tříděnou rybou. Když vůz dorazil opět k hrázi, tak to byl nejdříve signál pro tři muže, kteří se ihned vypravili dolů do bláta. S dlouhými dřevěnými tyčemi se vydali podél potůčku, který se dnem Rokytňáku klikatí od sousedního rybníka Hrudky. Při zpáteční cestě tloukli klacky do vody, a tím doslova tlačili rybu dolů pod hráz. Pod požerákem se voda pomalu vařila... Tady už čekali další rybáři a pomocí sítě dál soustřeďovali obsádku do pytle - menšího a menšího prostoru. Potom přišly ke slovu velké podběráky - a rybami byly opravdu plné. Mincíř se postupně plní živou rybouMrskající se ryby skončili nejdříve v malých plovoucích vaničkách a potom v modrých kádích. Pak už je zkušení rybáři podle druhu a velikosti třídili, dávali na mincíř - závěsnou váhu a pomocí mechanické ruky kapry sypali do určených komor nákladní Liazky. Při jednom z takových výlovů vykoukly z mlhy Trosky a pulzující loviště dokonce zalily paprsky podzimního slunce. Slabou hodinku se potom čekalo na příjezd dalšího nákladního auta. A to už se k známému podtroseckému rybníku postupně stahovali zvědavci i zájemci o čerstvou rybu...

Rokytnický rybník patří například s Vidlákem, Krčákem a Věžákem k těm revírům, kde v pronájmu hospodaří rybáři z Březiny u Mnichova Hradiště. Jiné vodní plochy pak mají v pronájmu od Správy CHKO Český ráj zase rybářská sdružení.
(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 7:03:02 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------