Odešla paní Marie Nováková

*  Talli - 27.10.2009

Dne 18.10.2009 zemřela po těžké nemoci paní Marie Nováková z Turnova. V kastelánské službě na zámku Hrubém Rohozci působila 36 let.

Hrubý Rohozec byl díky tamější dlouholeté kastelánské rodině Novákových místem, které Japonci nazývají "šibui". Je to nenápadná krása, kterou člověk často přejde bez povšimnutí, ale pokud ji objeví, stále se k ní navrací a dlouho v něm doznívá. Tento náboj vystihla a dlouhodobě uchovávala na Hrubém Rohozci svou obětavostí a pílí paní Marie Nováková, která zemřela po těžké nemoci dne 18.10.2009.
V průběhu 36 let kastelánské služby společně se svým manželem Dr. Františkem Novákem dokázala najít tomuto místu poslání i vzbudit nadšení pro krásu a umění v těch, kteří Hrubý Rohozec navštívili. Byl to pro ně nelehký celoživotní úkol.
Chátrající objekt v havarijním stavu proměnili v důstojné místo, které bylo prohlášeno národní kulturní památkou. Vše za minimum finančních prostředků, většinou pouze s pomocí mnoha dobrovolníků. Podařilo se jim přes odpor tehdejší moci zachovat a zrestaurovat část místností s původním vybavením. Dalším interiérům dali novou náplň – prostřednictvím specializované zámecké expozice dokládající vývoj nábytkového umění. Profesionálně pečovali o veškeré zámecké vybavení. S vytrvalou pomocí dalších osob se zasloužili o to, aby objekt zůstal státním zámkem.
Společně s životem paní Marie Novákové se tak na Hrubém Rohozci uzavřela významná epocha s hlubokým odkazem. – Totiž: Mít srdce otevřená k hodnotám, které člověka směrují k dalšímu dobrému dílu. Tento odkaz ponesou nadále ti, kteří ji osobně znali.
Pavel Hlubuček převzato z www.npu.cz --------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 18.4.2024 9:22:53 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------