Železnobrodský truhlář obohatil výstavu středověkého nábytku v Brně

*  moh - 7.10.2009

Železný Brod - Replika rozměrné gotické postele se zlatě zdobenými nebesy a vyřezávanými policemi, patří k největším exponátům nevšední výstavy středověkého nábytku, skla, keramiky a kožených doplňků, která byla počátkem týdne (5.10.) otevřena v Dělnickém domě - známém Dělňáku v Brně - Líšni. Gotické lůžko do moravské metropole dopravil mladý umělecký truhlář Ladislav Sluka ze Železného Brodu.

Brněnská výstava - první svého druhu u nás - nazvaná Medieval Furniture - Středověký nábytek - chce návštěvníkům na 100 metrech výstavní plochy ukázat krásu a funkčnost Ukázka z výstavy - gotická postelstarých výrobků, které provázely naše dávné předky. Dnešní tvůrci své exponáty vyrobili podle dochovaných kreseb, původními - převážně ručními technologiemi a s použitím klasických materiálů.

"Vycházel jsem z dobových iluminací", svěřil se nám Ladislav Sluka. Například nebesa různě pojednal zlatými hvězdičkami, podle gotické numerologie je jich celkem 21. Část jich tvoří souhvězdí Velkého vozu. Postel je zdobená kameny se středovým ametistem. A také vnitřní police jsou zajímavé, jedna ve tvaru koní a druhá zase představuje vodní draky. Místo očí mají drahé kameny z Českého ráje.

Ladislav Sluka se ještě představuje řezbářsky zdobeným gotickým křeslem s ručně hoblovanými výplněmi, které mimo jiné vzniklo z 11 metrů trámů. Pochlubil se i rozpracovaným oltáříkem s malbami, opět podle někdejší gotické iluminace.

Třicetiletý autor ze Železného Brodu je už v pořadí třetím uměleckým truhlářem v rodině Sluků. Výrobu dřevotřískového nábytku vyměnil hlavně za restaurátorské práce s použitím dřeva, kostního klihu, šelaku a včelího vosku. K jeho významným zakázkám patří restaurování rozměrného nábytku pro hrad Valdštejn v Českém ráji, jeho dílem je také citlivě opravený dobový nábytkový soubor v Památníku Bedřicha Smetany v Obříství.

Netradiční výstava středověkého nábytku a dalších výrobků potrvá v brněnském Dělňáku až do 30. října.

Zde VIDEO Z VÝSTAVY



(moh)

Foto: V. Rozprým

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 25.4.2024 0:04:17 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------