Zmizelá ves Záluží.

S.  Svoboda - 13.7.2009

Les za Dobšicemi ukrývá možná pozůstatky zaniklé vsi. Spolu s Dobšicemi a Mezilužím se ve starých pramenech objevuje ještě jméno další vesničky, kterou dnes na mapách, na rozdíl od těch dvou prvních, nenajdete.

Jmenovala se Záluží a připomíná se v letech 1420 až 1488. Potom už se její jméno nikde Prohlubeňneobjevuje. Možná to byla malá ves, která zanikla a pohltil ji les, možná jenom změnila své jméno. Mohl by to klidně být třeba dnešní Dehetník.

Vypráví se však, že Záluží leželo v lesích směrem k Vysokému kolu, v místech, kde se říká „Na písečném". V těch místech najdete v lese na nízké vyvýšenině několik terénních nerovností, které by snad mohly být pozůstatkem zaniklé vsi. Mohou to však také být jen jámy po těžbě písku či kamení. Tůňka v lese

Kolem je rovina s dostatečnou rozlohou a přiměřeně kvalitní půdou, jako stvořená pro pole. Nikde z ní nevystupují skály, jen okrajem plošiny se táhne čedičová žíla. Navíc jsou tu lesní tůňky, které mohly být zdrojem vody. Příhodnější místo okolí těžko najdete.

Nakonec i blízké Dobšice stojí v podobné poloze. Malá vesnička, vysazená někdy ve 13.-14.století tu tedy docela klidně stát mohla. Asi neměla dlouhého trvání a brzy zanikla. Důvodem mohly být válečné události 15.století, zhoršení klimatu, epidemie nebo špatná kvalita půdy. Lidé odešli aby se už nikdy nevrátili, osadu a její pole pohltil les. Možná ne úplně, směrem k Vyskři je v lese dodnes louka, původně pole, patřící do r.1906 k Vysokému kolu.

Jestli tu nějaké osídlení skutečně bylo nebo jde jen o pověst, mohou rozhodnout jedině archeologové.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 29.3.2024 8:28:34 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------