Hrubá Skála má nový prapor

*  moh - 7.7.2009

Na 30.000 korun nás přišlo zhotovení nového praporu, říká starosta   Jan Houška.Hrubá Skála - V kostele sv. Josefa na Hrubé Skále byl v neděli 5. července 2009 kolem 17 hodiny vysvěcen nový prapor obce Hrubá Skála. Obřad sloužil sám páter František Kocman z Rovenska pod Troskami. Přítomni byli zastupitelé obce Hrubá Skála v čele se starostou Janem Houškou, někteří obyvatelé, a přišli se podívat také náhodní turisté.

Žehnání nového obecního praporu bylo součástí slavnostní mše, ve které duchovní správce zdejší farnosti připomněl význam příchodu dvou slovanských věrozvěstů Cyrila a Farář František Kocman dává v kostele sv. Josefa své požehnání novému praporu obce Hrubá SkálaMetoděje. Makedonští bratři přinesli sebou v druhé polovině 9. stotí z Byzance na Velkou Moravu slovanskou liturgii a písmo, a tím pomohli našim zemím k rychlejšímu rozvoji.

Farář Kocman byl celý v bílém, jen na hlavě měl zelenou čepičku. Celou mši sloužil sám. Na oltářním stole měl rozložen ručně vyšívaný prapor se žerdí a s několika vyšitými stuhami. Samostatně byl ještě obecní znak. Na praporu převládá žlutá (zlatá) a modrá barva, heraldické atributy obce jsou pak pojednány v dalších barvách. V závěru slavnostní mše otec František nový prapor vykropil svěcenou vodou.

Po skončení obřadu o významu této události farář uvedl, že je dovoleno světit určité věci k dobru lidí. Církev dává božím posláním této věci své požehnání. Starosta Jan Houška ještě upřesnil, že vyrobení nového praporu se ujala rodinná firma z Hradce Králové. Zhotovení přišlo na 30. 000 korun. Nové symboly společenství obce budou vystaveny v budově obecní úřadu v Doubravici a nový znak bude přímo zdobit zasedací síň zastupitelstva.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 10:21:38 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------