Když se řekne jednadvacet

*  Talli - 27.4.2009

Klokočské skály/Rotštejn - Ač se to zdá neuvěřitelné, občanské sdružení Ochrana Klokočských skal si dne 5.května připomíná 21.výročí svého založení. Nejstarší nezisková orgaanizace v Libereckém kraji byla založena původně jako volné trampské sdružení. Postupem času a vzhledem k vývoji situace se stalo sdružení později právnickou osobou.

Sdružení se zapsalo do povědomé široké veřejnosti především likvidací mnoha desítek Instalace výstavydivokých skládek v přírodní rezervaci Klokočské skály a jejím okolí. Neúnavná a obdovuhodná je také péče dobrovolníků o jimi navrženou ,a z prostředku kraje realizovanou, naučnou stezku s pěti zastaveními,která návštěvníky provází labyrinetem Klokočských a Betlémských skal.
Ve spolupráci s obcí Mírová pod Kozákovem opravilo sdružení také vyhlídku Zdenčina skála a z vlastních prostředků až na hranici technických možností udržuje schůdné také turistické stezky v rezervaci.
Velkým dílem téhle party trampů je konzervace a znovuzpřístupnění ranně gotického hradu Rotštejn na jižním okraji Klokočských skal. Stovky pytlů odpadků vynesených z nádvoří, likvidace náletových dřevin, dokumentace, spolupráce s odborníky z oblasti archeologie i památkové péče... Tisíce hodin dobrovolnické práce na záchraně památky, ale také boj s lidskou hloupostí, závistí a neustálým vandalismem, provázejí činnost sdružení po celá léta.

"Já opravdu nevím co nám závidí, asi metráky stavebního písku, vápna a ostaního materiálu,které jsme při statice zdiva museli vynostit na vlastních zádech na nádvoří, nevbo stovky trámů a fošen doprovované na hrad stejným způsobem. Možná také ty mozoly či ruce pořezané při sbírání střepů,kterými nám někteří ,,pozorní" jedinci vylepšují hradní areál , a celou rezervaci," posteskl si člen sdružení Lubor Hromádko.Jedním dechem dodal, že záškodiká činnost na Rotštejně je opravdu dovedá k dokonalosti.
Sdružení odmítá teorie o náhodných vandalech.Proč? Inu během těch 21 let se opravdu na hradě přihodilo ledacos. Co dobrovolníky naštvalo nejvíce? Třeba před dvěma lety hradní kadibudka ponesená o tři metry dále,otočená o 180stupňů a hozená ze stráně a zároveň pilou odřezané petlice na skladu a v jímce kadibudky utopené suvenýry za více jak 7000Kč, nebo před pěti lety na Štědrý den motorovou pilou vyřezané kusy podlah, které mají za úkol chránit dochované středověké komunikace vytesané do pískovců. ,,Hmotně největší dopad mnělo před 11 lety vypáčení vrat u skladu, rozkradení nového nářadí a hlavně 150 litrů náťěrových hmot vylitých do pískovcových bloků kolem hradu. Nejvíc je ale ,,dostalo" lakonické konstatování, že nezletilým pachatelům se dá dokázat vypáčení okovaných vrat, ale nikoliv ukradení nářadí, rozbití nádobí či právě rozlití nátěrů do okolí.... noviny tenkrát ze škody za více jak 40 tisíc korun,která sdružení vznikla, ,,vytahly" jen to, že ti náctiletí kluci nám vypili láhev rumu. Snad dostali nějaký trest, ale vzniklé škody jsme si museli nahradit ze svého," vzpomíná Hromádko.

Místním folklórem je podle člennů sdružení také třeba vysýpání záchytných pytlů na odpadky,kterých je v rezervaci umístěných celkem pět a jsou každáý týden vynášeny. ,,Často se stává, že pytel je rozsypaný a leží úhledně složený do čverečku vedle té hromady. Podivnou místní tradicí je také vykrádání hradní bylinkové zahrádky na Rotštejně neb její ničení.Posledním kouskem vandalů jsou pak dva 200litrové sudy na vodu, které zmizely z hradního nádvoří minulý týden mezi čvrtečním večerem a sobotním ránem."
Přes to všechno se dobrovolnící nedají zlomit a otrávit. Hrad Rotštejn je vyhledávaným cílem mnoha výletů. K tomu přispívají také četné progranmy ekologické výchovy,které jsou zde pořádány:,, K našemu 21. výročí jsme připravili pro naše návštěníky výstavu s názvem Když se řekně jednadvacet.... Na 11 panelech koncipovaných jako listy z naší kroniky si mohou návštěníci prohlédnout jak vypadá praktická ochrana přírody , od mapování skládek, přes jejich těžení až po rekultivaci. Jeden panel je věnován botanickým i živočišným klenotůn okolní rezervace,které jsou mnohdy opomíjeny bez povšimnutí. Nehybí ani panely zeměřené na péči o přírodní rezervaci či opravám hradu Rotštej a badatelské činnosti, fotografie ze dnů svaté Markéty, velikonočních výtvarných dílen atd..."shrnul obsah výstavy Lubor Hromádko.

Výstava byla zahájena v neděli 26.dubna a i přez silný vítr si ji prohlédlo prvních 55 návštěvníků. Dále si ji budou moci zájemci prohlédnout v přízemí hradu Rotštejn ve dnech 1.-3.května, dále 8.-10.května a bude ukončena o víkendu 16.-17.května. Výstavu doprovází také kratičké přednášky o Klokočských sklách, praktické ochraně přírody či ,,jen " vzpomínky členů sdružení na jednotlivé těžby skládek. Jistě není bez zajímavosti, že obdobně koncipovanou výstavou si své dvacáté výročí připomnělo sdružení výstavou ve Valdštejsnkém paláci v Prazi v srpnu minulého roku. .Talli

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 24.4.2024 5:30:47 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------