150 let Pardubicko-liberecké dráhy

*  Talli - 31.3.2009

Prvního května 2009 uplyne přesně 150 let od okamžiku, kdy byly do provozu uvedeny poslední úseky Jiho-severoněmecké spojovací dráhy, kterou příznivci železnice spíše znají pod názvem Pardubicko-liberecká dráha. Jednalo se o úseky z Turnova do Liberce a odbočnou trať z Josefova (dnešní Jaroměře) do Svatoňovic.

O prvním prodlouženém květnovém víkendu připomenou toto kulaté výročí oslavy, které připravuje občanské sdružení Společnost železniční výtopna Jaroměř spolu s Klubem přátel železnic Českého ráje. Podporu oslavám přislíbily také kraje, města a obce, kterými prochází jubilující trati a řada firem, mezi jinými také České dráhy a.s. V průběhu oslav se veřejnosti představí hned několik historických parních lokomotiv a motorových vozů, které zajistí provoz zvláštních vlaků na tratích Pardubice – Liberec a Jaroměř – Malé Svatoňovice. První den (1. května) budou oslavy zaměřeny na trať Pardubice – Liberec, druhý den pak budou zvláštní vlaky křižovat nejen Pardubicko-libereckou trať, ale také úsek z Jaroměře do Malých Svatoňovic. Neděle pak bude patřit krátkým trasám v okolí Jaroměře.

Po celou dobu oslav bude také otevřeno železniční muzeum Výtopna Jaroměř, kde stávající expozici doplní i novější lokomotivy a expozice o historii jízdních dokladů na železnici. Stranou nezůstávají ani muzeum sdělovací a zabezpečovací techniky v Hradci Králové a muzejní expozice v Pardubicích – Rosicích nad Labem.

Zkrátka nepřijdou ani příznivci železnice v Libereckém kraji. Už 26. dubna proběhne slavnostní křest známky a dopisnice k 150 letům Pardubicko-liberecké trati za přítomnosti autora Jiřího Boudy. Turnovské nádraží bude hostit od 26. dubna do 3. května výstavu věnovanou jubilující trati a také výstavu poštovních známek s železniční tématikou. První tři květnové dny zde bude probíhat výstava renovovaných historických nákladních železničních vozů. Ve stejné dny bude pro veřejnost přístupné velké modelové kolejiště v libereckém depu. Na Horkách u Staré Paky bude k vidění historická hasičská technika včetně funkční parní stříkačky.

Další výstava čeká návštěvníky na nádraží v České Skalici, která dokumentuje historii tratě Jaroměř – Malé Svatoňovice. Vrcholem sobotního programu bude vojenská ukázka přepadení a odzbrojení vlaku v Malých Svatoňovicích.

Jízdní řády zvláštních vlaků budou k dispozici v průběhu dubna na internetových stránkách www.spolecnost-zeleznicni.cz, na vývěskách v železničních stanicích a zastávkách a obvyklých informačních místech.



--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 28.3.2024 9:48:59 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------