Archivář Karol Bílek je sedmdesátníkem

*  moh - 29.3.2009

Karol Bílek podepisuje své knížky.Sobotka - V Městské knihovně – v rodném to domě Fráni Šrámka - v Sobotce na náměstí Míru oslavil v sobotu 28. března významné životní jubileum známý archivář a historik Českého ráje Karol Bílek. Neformálního setkání se účastnili jeho přátelé a kamarádi i četní čtenáři. Mezi gratulanty byl i starosta Sobotky Stanislav Tlášek. Prom. historik Karol Bílek se narodil přesně před 70 lety.

Oslavenec poděkoval organizátorům milého setkání knihovníkům Aleně Pospíšilové a Janu Janatkovi za dárky a blahopřání. Karol Bílek potom zavzpomínal na některé životní etapy, Oslavenec se starostou Stanislavem Tláškem a knihovnicí Alenou Pospíšilovou.například na práci archiváře v Sobotce nebo Jičíně. Dlouhá léta vedl pracoviště Literárního archivu Památníku národního písemnictví v nedalekých Starých Hradech. Stál i v čele Pekařovy společnosti Českého ráje. Odvolával se také na své předchůdce i významné rodáky, kteří společně s ním přispěli k tomu, že Sobotka i její nejbližší okolí je v povědomí lidí považováno za velmi kulturní oblast. Sám Bílek vydal nespočet historických publikací a článků, které čtenářům přibližují kulturně historický vývoj Sobotecka. Většina z nich - díky spolehlivým odborným pramenům - a dobrému zpracování slouží i dalším badatelům. Karol Bílek stál mimo jiné u zrodu i měsíčníku Zpravodaj Šrámkovy Sobotky, který vychází už od roku 1964.

Zmínil také, že pracuje na druhém dílu Malých dějin Sobotecka.

Krátce vystoupil i starosta města Tlášek, přítomen byl i místostrarosta Jaroslav Šolc. Hovořil o investičních záměrech a možnostech města. Letos by mělo například dojít na výměnu oken na Zámku Humprechtu. Město také zrekonstruuje další svůj dům na soboteckém náměstí.

(moh)

--------------------------------------------------------------------------------------------
Tento článek byl převzat dne 19.4.2024 17:41:21 z Internetového serveru RajNet.cz
--------------------------------------------------------------------------------------------